Saunatarinoita

Vasta

Vastanteon ohjeita:
(Länsi-Suomessa kirjoitettaisiin vihdanteon ohjeista)

Vastan kestävät ainekset saadaan rauduskoivusta Juhannuksen jälkeen. Rauduskoivun tuntee lehden sahalaitaisesta reunasta ja karkeammasta pinnasta verrattuna hieskoivuun. Rauduskoivu säilyttää vihreytensä. Isommassa hieskoivussa rungon tyvi erottuu lisäksi sileämpänä. ”Vanha kansa” sanoo, että vastakset pitää taitella yläkuun aikaan, silloin ne kestävät kylpemistä useampia kertoja. Latvaoksia ja urpuisia varpuja ei kannata käyttää.

Varvut katkotaan reilun puolen metrin pituisiksi. Lehdet poistetaan tyvestä noin 15cm matkalta. Tehdään varvuista käteen sopivan vahvuinen nippu, latvat noin samalle tasolle ja uloimmat varvut lehden alapuoli ulospäin. Lasten vasta on pienempi ja lyhyempi.

Pantavarvuiksi katkotaan vuoden-kahden kasvukauden suoria, vain pieniä oksia kasvattaneita hieskoivun vesoja. Pituus selvästi yli puoli metriä. Pantavarvusta poistetaan varoen terävällä puukolla isommat oksat aivan niiden juuresta ja valtaosa kuoresta poistetaan puukon terää vasten vetäen. Tyvipää laitetaan tukevasti kantapään alle ja varvun latvasta alkaen käännetään kierrettä varpuun, oksien kohdat tarkasti vääntäen, ettei varpu katkea. Näin saadaan sitkeä, narumainen pantavarpu. Tyveä jätetään kiertämättä 4-6cm ja leikataan kärki viistosti teräväksi.

Teroitettu pantavarvun kärki työnnetään vastavarpunipun tyven läpi, läheltä lehvistöä ja vedetään lähes läpi. Kierrettä pyöritetään pantavarpuun ja kiepautetaan vastanipun ympäri kerran tai pari. Työnnetään pantavarvun ali kerran tai pari ja kiristetään. Tehdään kierrettä varpuun ja kiepautetaan toinen panta samoin, kuin ensimmäinen, noin 10cm etäisyydelle edellisestä. Tasoitetaan vastavarpujen päät ja syntyneen kädensijan oksantyngät poistetaan – näin saadaan naisenkin käteen sopiva, sileä tulos! Lopuksi tehdään ripustuslenkki työntämällä pantavarvun pää kädensijan sisään.

Parhaimmillaan käyttö on tuoreeltaan parin päivän sisällä. Säilytys ilmavasti pimeässä paikassa ja sieltä käyttöön otettaessa lämpimässä vedessä ensin hauduttaen. Muovipussiin pakastettuna vastassa säilyy paljolti tuoreen tuoksutkin.

Olli Närhi
Vastan tekijä -ainakin kolmannessa polvessa